onsdag 29 juli 2009

IKEA



Den amerikanska versionen av 2010 års IKEA-katalog finns nu att läsa på nätet, kolla HÄR. Min dator är lite långsam idag så jag har inte hunnit bläddra igenom alla sidorna, men där finns en massa fint!

Bild IKEA

tisdag 28 juli 2009

Trärent




Just nu är jag väldigt förtjust i kombinationen vitt och trä, rustikt i kombination med det ljusa och lätta.

måndag 27 juli 2009

Perspektiv



Den här bilden tycker jag ger ett rätt bra perspektiv på hur långt ifrån Sverige Nya Zeeland faktiskt ligger. På ett sätt ger den mig lite lätta panikkänslor, för det blir liksom så tydligt hur många timmar man behöver tillbringa på flyget för att komma dit. För även om jag har gjort resan några gånger så är det lätt att förtränga dessa långa timmar i sittande ställning. Krypet i benen och sömnen som aldrig vill infinna sig. Den obligatoriska förkylningen man drabbas av när man kommer fram och de 2-3 veckor det tar för mig att ställa om dygnet. Men det är såklart värt det tusen gånger om, för jag trivs rätt bra på den där delen av jordklotet!

Bild Wikipedia

lördag 25 juli 2009

Bekvämt vid matbordet



En härlig bild från Slettvoll. Jag gillar soffan, att kunna sitta lika bekvämt vid matbordet som vid TVn. Tänker mig långa trevliga middagar med goda vänner...

tisdag 21 juli 2009

Saffranskaka



Lussekatter till jul kan jag vara utan, men en god saffranskaka har jag svårt att motstå oavsett tid på året. Den här från Sju sorters kakor är ljuvligt saftig och god. Som alltid vid baking är det viktigt att använda riktigt smör och inte margarin.


Saffranskaka

200 g smält smör
1 paket saffran (0,5 g)
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form.
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

måndag 20 juli 2009

Snok



Dom sista dagarna har den här pajsaren och hans äckliga kompisar upptagit en stor del av mina tankar. Usch! Usch! Usch! Vår altan är obrukbar och man kan inte längre ha dörren öppen. Jag har informerat maken om att om jag ens ska överväga att bo kvar i huset så måste altanen rivas. Jag är nämligen helt övertygad om att det bor sisådär fyrahundra slingrande ormar där under. Bara två stycken har visserligen visat sina fula trynen ovan plankorna hittills i år, men vem vet om det är samma två som tittar upp?!

Idag har en mycket snäll och orädd vän varit vänlig nog att fånga in en av dom soldyrkande snokarna och flytta den långt, långt härifrån. Men dom andra 399 ormarna ligger fortfarande kvar under altanen och väntar på att jag ska våga mig ut så att dom kan anfalla mig med sina slingrande kroppar och zzzz-ande tungor. Men dom får vänta, för jag går INTE ut! Sådéså!

söndag 19 juli 2009

Slutet gott, allting gott



Egentligen vill jag att det här ska vara en glad blogg. En inspirerande och positiv blogg där jag skriver om saker jag tycker om. En påminnelse om dom saker som ger livet guldkant och silverbling. Idag är dock en dag då jag kan tycka att det är helt ok att inte vara odelat positiv. Att kanske till och med vara lite låg, ledsen, deppig och självömkande. Det är nämligen sista dagen på semestern. Söndag kväll. I morgon är det måndag, hemska tanke! Och alltså dessutom måndag som i första jobbdagen. Jag har visserligen bara haft två veckors semester men ändock... Man kommer liksom in i semesterlunken och vänjer sig vid sovmorgnar och att alla äter frukost på olika tider.

Jag har haft två härliga semesterveckor så jag ska inte klaga. Men även positiva händelser kan sätta känslorna i svallning, så det har varit och är lite omtumlande. Men nu är det bara att lägga i nästa växel och ställa in sig på hårdkörning, för jag har några ganska intensiva jobbveckor framför mig.

Bildkälla okänd

fredag 17 juli 2009

Paddling




Ytterligare ett par bilder från vår Åre-resa. Jag höll mig på stranden och fotograferade men visst hade det varit roligt att paddla ut en stund.

Sommar!


torsdag 16 juli 2009

Kartor och längtan



Ge mig en karta eller en jordglob och jag är fast. Jag kan spendera timmar med att bläddra i kartböcker, försöka memorera städer och sjöar och fundera över hur det ser ut på dom olika ställena. Jag skulle gärna ha en egen liten jordglob stående på skrivbordet, det finns ju faktiskt en hel del fina på marknaden. Jag ska försöka komma ihåg att önska mig en sådan till någon framtida födelsedag.

Det slår mig när jag tittar på kartor över Nya Zeeland hur otroligt lite jag egentligen har sett av detta vackra land. Det är nästan pinsamt med tanke på att vi faktiskt bodde där i nästan fyra år. Detta måste vi råda bot på, förhoppningsvis redan om ett halvår. Håll tummarna att vi kommer iväg!

Bild bugbog.com

onsdag 15 juli 2009

Tine K



Vacker bild från danska Tine K, där finns massor av inspiration att hitta. Här tipsade jag om bilder från Tine Ks privata hem, även där är allt härligt och inspirerande.

Varför göra idag det du kan skjuta upp till hösten?



Semestern lider mot sitt slut, på måndag börjar allvaret igen. Jag har visserligen bara lagt två lediga veckor i sommar så jag får skylla mig själv. Vi hoppas kunna göra en långresa i vinter och då är det bra att ha några sparade veckor.

Trädgården fick sig en ordentlig genomgång härom dagen så nu ser den faktiskt ganska välvårdad ut. Jag skulle gärna ägna ett par av mina sista semesterdagar åt inomhusprojekt, men om jag känner mig själv rätt kommer det att rinna ut i sanden. Fast nog vore det skönt att få övre hallen målad, klädkammaren rensad och sovrummet färdigpiffat.

Vardagsrummet skulle jag också vilja göra helt klart. Där fattas matta, taklampor, dörrar till bokhyllorna samt lite småpiff. Vi behöver även köpa en vit soffklädsel till soffan vi köpte för ett tag sedan. Samma modell som den vita vi redan hade men med blå klädsel. Jag måste i alla fall säga att det är jättebra att ha två soffor stående mittemot varandra. Det känns otroligt socialt och trevligt, plus att vi nu har dubbelt så många sittplatser motför tidigare. Och sist men inte minst så har maken och jag en varsin soffa att bre ut oss i på kvällarna. Jag som knappt tittat på TV tidigare har nu börjat göra det bara för att det är så bekvämt att ligga i soffan. Vi har nog sett fler filmer tillsammans dom sista veckorna än vi har gjort på ett par år innan.

Ja det var lite funderingar så här i sommarvärmen. Nu när jag har satt projekten på pränt känns det inte lika lockande att ta itu med dom. Jag måste ju ha något att göra i höst också, eller hur?

tisdag 14 juli 2009

Under ett parasoll



Här hade jag velat äta kvällens middag istället för vid köksön. Visst ser det sommaridylliskt ut, om man tänker bort mygg, knott och kyla.

Bild Martha Stewart

söndag 12 juli 2009

Snurrig



Jag vet att jag på ytan för det mesta ter mig ganska organiserad, men dom som känner mig väl vet att jag ibland kan vara mer än lovligt glömsk och tankspridd. Otaliga är de nycklar och plånböcker jag har glömt och tappat bort, och jag har stora svårigheter att komma ihåg födelsedagar. Visst har jag en almanacka där allt finns nedskrivet men man ska ju komma ihåg att titta i den också...

Den här veckan har jag gjort två klantiga saker. Dels köpt ett lösnummer av en tidning jag redan prenumererar på (!) och dessutom köpt en bok som jag redan har i bokhyllan och som jag läst för bara några månader sedan. Jag tyckte redan efter första kapitlet i boken att den kändes bekant, och efter en titt i bokhyllan kunde jag snabbt konstatera att den redan fanns där. Men eftersom jag är så glömsk och inte har något minne av hur boken vare sig fortsätter eller slutar så läser jag vidare. Det gäller att försöka utnyttja de fördelar man kan få ut av sina sämre egenskaper.

Hussaknad




Ett par bilder från det kombinerade köket/allrummet i vårt senaste hus i Auckland, Nya Zeeland. Å vad jag saknar det ibland, ett stort härligt rum med högt i tak och stora fönster åt tre håll. Rummet var väldigt ljust och tack vare att det låg så pass högt fick vi en fin överblick över områdena runtomkring. Och vi kunde faktiskt se en liten flisa av havet om vi tittade österut!

fredag 10 juli 2009

torsdag 9 juli 2009

Njarka Sameläger





Vi har haft några härliga dagar i Åre tillsammans med kompisar men nu är vi hemma igen och ordningen är återställd. Trots en del regn så har vi hunnit med ganska mycket.

Bland annat gjorde vi ett besök i Njarka Sameläger där vi tillbringade några timmar. Vi fick information om samerna, träffade renar på nära håll, kastade lasso och som jag skrev i ett tidigare inlägg fick vi fika i en av kåtorna. En av våra guider bakade samt serverade dessa goda glödkakor med kaffe eller saft. En mysig stund då vi satt på renfällar runt den öppna elden.

Maken och barnen paddlade ut i en kanot en stund medan jag gick omkring och fotograferade renbajs och försökte vifta bort knott. Det senare utan större framgång för dom cirka fyrtio betten kliar fortfarande nåt förbaskat.

tisdag 7 juli 2009

Riktigt kaffe



Ingen latte i världen kan mäta sig med det här kaffet. Kokt över öppen eld och serverat till nygräddade glödhoppor med renkött. Mmmm...

måndag 6 juli 2009

Utsikt



Somliga dagar har man det lite bättre än andra och idag är en sådan dag. Spana in den här utsikten som jag har njutit av från en balkong idag!

söndag 5 juli 2009

Semester



Lagom till min semester började rosen slå ut så vackert. Tänk att det är sommar!

Metallic



Lite inredningsinspiration så här mitt i natten. Jag gillar att det vita mixas med olika metalltoner, det är vackert och samstämmigt trots den "vilda" blandningen!

Bild Living Etc

fredag 3 juli 2009

Hopp



Vår elvaåriga son är mycket modigare än jag! Å vad det killar i min mage när han hoppar från tians trampolin, det är något jag aldrig har vågat göra. Men även om det känns i magen och jag blir lite lätt orolig så är jag förstås omåttligt stolt över honom!

Det är inte bara när det gäller trampolinhopp som han är modig, han är en väldigt tuff kille (i positiv bemärkelse) i övrigt också. Jag är övertygad om att den barndom han haft -med föräldrar som släpade en ganska hemkär och förändringsskyende pojke till andra sidan jorden-har haft stor betydelse för hur han har utvecklats. Jag är enormt stolt över den oräddhet, som i kombination med grundtrygghet, självförtroende, intelligens, lugn och sunt förnuft gör honom till en riktig skatt. En skatt på väg mot tonåren och allt vad det innebär, det ser vi redan tecken på.

Den här killen kan i alla fall gå hur långt som helst, det är jag övertygad om. JA det är skryt och JA jag står för vartenda ord av det!

Diné & Dryck



Jag har hittat en ny stjärna på tidningshimlen! Diné & Dryck har kommit ut med sitt första nummer och jag är imponerad! 260 sidor ren och skär njutning, det här är inspiration på hög nivå. Det handlar om att kombinera mat och dryck och här har man tagit det ett steg längre än andra mattidningar. Recepten varvas med fina reportage och det är vackra bilder rakt igenom. I like!

torsdag 2 juli 2009

15 år





Grillade kycklingfiléer marinerade i vitlök och lime, citron- och dragonkryddade grillade champinjoner och viltlöksspetsad garam masalasås. Till det lite grönt samt ris för som som ville. Efterrätten bestod av marängtårta med citronkräm, grädde och jordgubbar.

Nu däckar vi i svalkan på altanen med en espresso, inget mer får plats i magen. Och i bakgrunden ljuder årets bröllopsdagspresent från maken. Jo han har gjort det igen, spelat in en låt åt mig!

Sol och hav




Födelsedagen igår avslutades med middag och sedan en tur till havet. Härligt med 24 grader varmt klockan nio på kvällen!

onsdag 1 juli 2009

Ett år äldre, å vad skönt!



Morgonen bjöd på skönsång och presentöppning. Dom stackars trötta barnen blev väckta av sin pappa ungefär 3-4 timmar tidigare än dom brukar vakna nu på sommarlovet. Allt för att jag skulle få bli gratulerad direkt när jag kom hem från jobbet och sedan kunna lägga mig och sova. Följande sång sjungs på alla födelsedagar i vår familj, idag var inget undantag.

Happy Birthday to you
Happy Birthday to you
You look like a monkey
and you smell like one too!

På bilden syns två av dagens presenter, ett grått fårskinn och en bricka. Det blir inget stort firande idag. Jag har ätit cafélunch med barnen och ikväll blir det middag ute, förhoppningsvis på en uteservering i stan. I väntan på kvällen njuter jag av sol, åska och regn om vartannat. Med tak över altanen kan man ju sitta ute oavsett väder. Och Stoneleigh Chardonnay med jordgubbar och mynta visade sig vara en alldeles utmärkt kombination.