lördag 25 februari 2012

ATT NÄSTAN SVIMMA AV GLÄDJE





Det var inte långt ifrån att jag svimmade av glädje i torsdags när jag hade hämtat ut paketet jag vunnit hos Lotta med bloggen Min plats i solen! Ett stort blått paket fyllt med en massa, massa inslagna paket, många fler paket än jag brukar få på julafton! Jag har ju lovat att visa vad jag fick, och här får ni se alla härligheter. Ja nästan alla, för den där ljuvliga chokladen har jag faktiskt redan ätit upp... Jag skulle bara ta en liten bit igår kväll, men det slutade förstås med att jag åt upp hela kakan. Njutning!

Har ni sett så generöst, jag har nog fortfarande inte kunnat ta in att jag verkligen har fått all detta. Lotta har verkligen lyckats träffa mitt i prick här med böcker, kokbok, te, kostymdrama, deckare... Jag kan lätt konstatera att vi har många gemensamma intressen.

Stort tack snälla Lotta för din generositet, och för all värme och inspiration du delar med dig av!


onsdag 22 februari 2012

LUNCHTIPS





Idag blev det zucchiniplättar till lunch, det är ju så himla gott. Den som tittar noga på bilden kan se att jag ställt ut tallriken i snön, det var enda chansen att få lite dagsljus för fotografering idag!


Zucchiniplättar


grovriven zucchini
finhackad chalottenlök
finriven parmesanost
ägg
salt, peppar
örtkrydda


Jag saltar den rivna zucchinin och låter den rinna av en lång stund i durkslag, annars blir plättarna för blöta. Blanda samman alla ingredienser och stek lagom stora plättar i rikligt med smör. Jag åt med knaperstekt bacon och keso toppad med persillade (min favoritkrydda bestående av persilja och vitlök).





LITE PIRR I MAGEN





Jag sitter här i soffan och fnissar lite åt mig själv och mitt lustiga beteende. Veckan innan bokrean startar har jag nämligen nedräkning. Jag tycker att dagarna segar sig fram, och jag går omkring och försöker tjuvkika över avspärrningarna där butikerna bygger upp sina reaskyltningar. Detta måste vara något som sitter kvar från mina tonår då jag tyckte att bokrean var årets händelse, då lade jag hela februari månads barnbidrag/studiebidrag på just böcker. Men numera handlar jag sällan en endaste bok under rean, möjligen kommer jag  hem med någon kokbok eller engelskspråkig deckare. För jag läser ju bara pocketböcker, och dessa köper jag billigt på nätet året om.

Men det är faktiskt jätteroligt att vara så här barnsligt inbilsk och förväntansfull. Det betyder att jag nu sitter här med pirr i magen och drömmer om att hitta massor av härliga guldkorn där i bokhögarna. Kanske kommer jag om ett par timmar hem med stora kassar fyllda med ljuvliga läsupplevelser för knappt några pengar alls... Som sagt, jag stannar kvar i min illusion i ytterligare en liten stund. Gör en kopp kaffe för att dra ut på det hela, för det är ju så himla mysigt att drömma och längta!


tisdag 21 februari 2012

FETTISDAGEN





Har ni ätit några semlor idag? Jag är ingen stor fantast av semlor, och hoppade faktiskt över denna gång. Dom doftar underbart, men efter att ha ätit locket och lite av grädden brukar jag tycka att det räcker. Jag äter en kanske vartannat år och då måste det vara köpta semlor, hemmagjorda har jag aldrig gillat.
Klara var så klart glad över att det blev en semla över, och tryckte glatt i sig även min.


söndag 19 februari 2012

VILKEN DAG





Alarmet ringde klockan 05:15 i morse, kanske inte det roligaste en söndag morgon. Min första tanke var att det var synd om mig, att jag var en mest ömkliga människan i världen. Den enda som måste kliva upp och jobba så tidigt när alla andra får ligga kvar i sina sängar och sova. Jag snoozade några gånger som brukligt, men sedan tog jag mig samman. Jag har ju faktiskt ett jobb jag gillar och borde inte alls gnälla.





Men vetskapen om att en härlig bloggvinst är på ingång fick alla mina små sömniga celler att vakna till, och jag formligen skuttade in i duschen och ut till bilen. Jag kan knappt tro min lycka, vilken grej! 

Kolla förresten in Alla Hjärtans Dag-rosorna jag fick i tisdags, idag är dom nog som allra vackrast! 


fredag 17 februari 2012

EN KONSTIG DAG



I tisdags var jag ledig och tog en morgonbuss ner till  Stockholm. Jag tillbringade jag några timmar på Djurgården, på Liljevalchs Vårsalong tillsammans med en vän. Det var så klart blandad kompott, precis som det ska vara. Jag är alls ingen expert, men tycker mycket om konst. Jag njuter av det jag tycker är vackert, och går snabbt förbi det som inte fångar mitt intresse.






















Efter Liljevalchs tog vi färjan över till Slussen och gick på Fotografiska, mitt absoluta favoritmuseum i Stockholm. Denna gång var det spanjoren Aitor Ortiz som imponerade mest, han fick mig helt knockad med sina fantastiska fotografier. Jag hade hoppats mycket på Anton Corbijns utställning, men den imponerade faktiskt inte så mycket som förväntat. Nedan kan ni se ett par av Ortiz bilder, men dom gör sig naturligtvis inte rättvisa genom en kamera.















måndag 13 februari 2012

EFTERRÄTT





Piffade muffins eller cupcakes blir en enkel och alldeles perfekt efterrätt. I fredags var det extra simpelt eftersom vi hade färdiga muffins i frysen som jag bara behövde låta tina. Saftiga mandelmuffins med en liten hint av kardemumma, och på toppen vaniljgrädde, blåbär och flagad mandel. Underbart gott, och en perfekt liten munsbit till kaffet.


söndag 12 februari 2012

BUBBLOR











Nu hade vi sparat på det goda tillräckligt länge. Denna flaska med bubblande feijoavin köpte vid med oss hem från Nya Zeeland för ett år sedan. Det är inte det godaste bubblet i världen -även om jag verkligen gillar det- men det smakar hemma! Det smakar solig sommareftermiddag i vår trädgård, där vi plockade solvarma feijoafrukter som åts till mellanmål efter skolan.

Flaskan har sparats till något så kallat "speciellt tillfälle," men nu fick det vara nog med väntan. En mysig hemmakväll i soffan var en perfekt inramning, och gissa om vi njöt av smakerna! Feijoa och äpple i finstämd kombination, med härliga bubblor därtill. Nu känns det faktiskt lite som att vi på allvar har inlett nedräkningen inför vår resa.


tisdag 7 februari 2012

KLUVEN






Här är den, boken jag inte kan bestämma mig för om den är jättebra eller bara alldeles fruktansvärd. Egentligen är den ju både ock. Boken om den nioåriga flickan Batuk -som säljs av sin familj och får arbeta som prostituerad på "burarnas gata" i Mumbai- är vackert skriven och går rakt in i hjärtat, men med tanke på ämnet är det ju ofrånkomligt att man förfasas och mår illa när man läser. Barnprostitution är nog det här i världen som gör mig allra mest upprörd, och att läsa denna bok som är så grafisk och rättfram gjorde mig mycket illa till mods. 

Kanske är boken alltför detaljerad, även om det säkert finns en tanke bakom detta. Men trots allt elände och trots allt det hemska, så kan jag någonstans tycka att det inte beskrivs i tillräckligt hemska ordalag. Jag vet inte om det är jag som är petig, men jag tycker att Batuks situation (denna bok är skriven som hennes dagbok) inte framställs som tillräckligt negativ. Å andra sidan har hon ju arbetat som prostituerad sedan nio års ålder, och då blir man självklart härdad. Hon vet ju inget annat, för henne är det vardag att tillfredsställa tio män per dag, sju dagar i veckan, 365 dagar per år, i sin lilla bur på den smutsiga gatan i Mumbai. Som ni förstår är jag kluven. Det kommer att ta tid att smälta denna historia, och jag vet inte om jag vill rekommendera eller avråda er från att läsa boken. Jag funderar vidare och försöker att smälta intrycken. 


UNDERBAR MÅNDAG




Ledig måndag, finns det något bättre?! Jag har hela dagen haft en sådan där varm känsla i maggropen. Jag har hunnit med att både slappa och fixa lite här hemma, just en sådan dag som jag gillar så mycket. Allt med en massa härlig musik i bakgrunden.

Jag började dagen med ett par timmars wordfeudande och chattande med en kär vän i Nya Zeeland, och det satte liksom tonen för resten av dagen. Efter det kunde inget gå fel, det var bara att fortsätta dagen i samma positiva anda.




Detta är den färg jag gillar allra mest just nu. Jag kan liksom inte få nog, utan frossar i blåbärsblått på både kuddar och muggar. Det är just efter jul som min faiblesse för blått brukar komma, och denna vinter är inget undantag. Det brukar hålla i sig i några månader, sedan går jag vidare till andra färger och kombinationer.


söndag 5 februari 2012

LIVSTECKEN





Blogginspirationen har inte infunnit sig denna vecka, det har varit brist på både ord och bilder. Men ett livstecken vill jag i alla fall ge ifrån mig denna söndagkväll. Jag sitter här i soffan med en kopp te och halvslumrar med datorn i knät, är lite seg efter helgens nattjobb. Men nu blir det bokläsning i sängen en liten stund innan jag somnar. Jag läser en bok som är både vacker och fruktansvärd, jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den. Men när jag har samlat mina tankar så småningom kanske det kommer en liten recension.