söndag 11 augusti 2013

ÄNTLIGEN ETT BOKINLÄGG


Jag har länge tänkt knåpa ihop ett litet bokinlägg. Jag har ju läst så mycket denna sommar, flera helt underbara böcker som jag vill dela med mig av. Tyvärr har jag redan hunnit ge bort ett par av de böcker jag läst, så dom är inte med på bilderna. Men jag ska försöka dra mig till minnes vad jag läst och vad jag tyckte. Tyvärr lär jag mig aldrig att skriva ner mina åsikter direkt när jag läst boken, så nu har det hunnit gå en tid sedan jag läst vissa av dom. Men här kommer några små ord om vad jag tyckte om böckerna!
En man som heter Ove av Fredrik Backman var en helt underbar läsupplevelse. Sura gubbar har vi väl alla stött på, men Ove är en suring utöver det vanliga. Han kör bara Saab, är ordningsam, har sina rutiner och gör som han alltid har gjort. Men under den strukturerade ytan finns sorg och en historia som berör. Här finns värme, kärlek och vänskap och jag har sällan småskrattat för mig själv som jag gjorde medan jag läste detta guldkorn. Om ni bara ska läsa en enda bok den närmsta tiden, läs denna!

The red house av Mark Haddon hade jag hört en hel del gott om innan jag läste den, men jag blev tyvärr inte särskilt imponerad. Efter att knappt ha sett varandra under tjugo års tid återförenas syskonen Angela och Richard med respektive familjer i ett hyrt hus för en gemensam semester efter moderns död. Här finns egentligen alla förutsättningar för en både gripande och underhållande historia, men den lyckas inte riktigt fånga mitt hela intresse. Jag tog mig visserligen igenom boken, men mer än så var det inte. Tyvärr.

Lyckostigen av Anna Fredriksson var en riktigt fin och underhållande roman. Johanna och Calle är frånskilda. Calle har skapat sig ett helt nytt liv i Stockholm medan Johanna och barnen bor kvar i småstaden och kämpar på med sina liv. När Johanna så småningom vinner en stor summa på lotto köper hon och barnen en lägenhet i samma fastighet som Calle i Stockholm och allas liv tar en ny vändning. Detta är en riktigt bra bok, både underhållande och tänkvärd.

Boel och Oscar av Josefine Sundström var en helt underbar bok som jag läste i början av sommaren. Ungefär 60 år skiljer mellan Boel och Oscar, men när Boel flyttar in i samma fastighet som Oscar tvingas dom mer eller mindre till umgänge. Boel vill egentligen bara vara i fred, men här har hon inget val och i slutändan kommer dom båda att ha varit till stor hjälp för varandra. Läs den!

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött av Alex Schulman fick jag av en vän och jag hade faktisk inte alltför stora förväntningar på denna bok. Men eftersom jag till viss del följer både Alex och Amanda Schulman i diverse andra medier var det faktiskt ganska mysigt att få läsa om hur deras kärlekssaga startade. Alex har en förmåga att uttrycka sig som ibland ger en gåshud, och hans kärlek till Amanda går inte att ta miste på. Detta är riktigt hjärtevarmt, och jag trivdes med livet medan jag läste denna bok.

Livet efter dig av Jojo Moyes var en av sommarens absoluta höjdpunkter, helt enkelt en makalöst bra bok! Will var en framgångsrik affärsman med toppjobb i London som blev totalförlamad efter en motorcykelolycka. Lou blir arbetslös och tar jobbet som Wills sällskapsdam, men hon kan aldrig ana hur komplicerat det ska komma att bli. Lou tar med stort engagemang på sig uppgiften att få Will att hitta livslusten igen, men kommer hon att lyckas? Detta är en både varm och sorglig bok som går rakt in i hjärtat, jag kommer aldrig att glömma den. Läs den för allt i världen snälla ni, läs den!

Barnmorskan i East End av Jennifer Worth var en annan av sommarens höjdpunkter. Jag har sett första säsongen av TV-serien som är baserad på denna bok, så jag hade inget annat val än att läsa boken. Helt underbar var den, helt underbar! Jennifer Worth kom som tjugotvåårig barnmorska till Londons East End på 1950-talet och i boken får vi följa hennes arbete bland fattiga familjer och under mycket svåra förhållanden. Men trots fattigdom och elände finns här glädje och lycka över nyfödda barn, över sjukdomar och sjukdomar man lyckas bota. Detta var ren och skär läsglädje för mig, och jag längtar efter fortsättningen som inte lär dröja alltför länge.

Blå koral av Louise Boije av Gennäs var en mycket efterlängtad fortsättning på boken Högre än alla himlar som jag läst och skrivit om tidigare. Det var helt underbart att än en gång få träffa Sanna, Viktor, Pella, Stefan, Jalle och Liv. Louise Boije av Gennäs har ett språk som går rakt in i hjärtat, det är bara hennes. Och hon kan beskriva vårt samhälle och vår samtid som ingen annan, hon är helt enkelt magisk! I denna underbara bok kände jag mig delaktig i de stora världshändelserna under vårt årtusendes första år, sett genom Sanna, Viktor, Pella, Stefan, Jalle och Liv. Jag ville inte att boken skulle ta slut, men som ni vet är det ofrånkomligt. Men snälla ni, läs Louises böcker!

Ja detta är några av de böcker jag har plöjt hittills under sommaren. Jag har även läst Vilhelm Moberg, men dom fyra böckerna i Utvandrarsviten förtjänar helt klart ett eget inlägg i min blogg. Vilken läsupplevelse dom var!

4 kommentarer:

 1. Hej Elin!
  Vad du hunnit med att läsa. Själv hinner jag aldrig tycker jag och jag har börjat sakna läsningen. Har bestämt mig för att ändra på lite kvällsrutiner så att jag kan hoppa i säng lite tidigare och hinna med ett kapitel innan lampan släcks.
  Dina tips fick mig så sugen att läsa flera av dem. Ska skriva av titlarna och se vad jag kan hitta på bibblan och kanske kosta på mig att beställa en pocket eller två. Är också i processen att köpa mig en e-reader så då kanske jag kan låna böcker från stadsbiblioteket. Tänk vad tekniken är fantastisk.
  Tack för att du delar med dig av boktipsen.
  Ha en fin vecka.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 2. Hej Elin!
  Underbart med alla dina boktips! Vi delar sommar favorit! Idag har jag läst ut en andra bok av Jojo Moyes, också den klart läsvärd. Ska ta och prova Boije av Gennäs!
  Hos oss är det just nu skördetid, tomater, gurkor, bönor och squash på hemmaplan och full fart på de omgivande fälten. Härligt!
  Sovdags här, önskar dig en toppen fin vecka Elin!
  Stor kram Anna

  SvaraRadera
 3. Vad fint med dina bokrecensioner! Jag stod som sagt och höll i boken om Ove på Arlanda....men lade ner den. Nu vet jag att jag inte skulle ha gjort det! Alex bok har jag läst och tycker precis som du. Louise bok #1 har jag, kom inte riktigt in i den av någon anledning. Måste ge den en chans till.

  Tack för dina boktips Elin, tycker om dem!

  KRAM

  SvaraRadera
 4. Hej Elin!

  Vilken härlig boksommar du har haft och så många fina pärlor. :) Det är en skön känsla när man finner de där pärlorna som gör att man inte vill släppa boken ifrån sig. Tack för alla fina boktips, några har jag läst och resten skriver jag upp på min boklista inför hösten. :)

  Här har det blivit ovanligt lite läst i sommar. En hel del ljudböcker men inte många i pappersvarianten. I sommar har jag nämligen plöjt kokböcker. Jag har lånat mängder och åter mängder med kokböcker på biblioteket som jag har legat och läst på kvällarna. Skrivit upp recept och sparat inför hösten. Hur nördigt som helst. ;) Men nu är jag igång igen med läsandet. Härligt! :)

  Kram på dig♥

  SvaraRadera