lördag 2 april 2011

LÖRDAGSå här på lördagkvällen känns det bra att drömma mig tillbaka till -eller fram emot- sommaren. Här en bild från altanen hos våra vänner Mike och Jo i Auckland, där jag spenderade en hel del tid med att läsa böcker i december-januari. Just här råkar jag veta att det var Lars Bill Lundholms Gamla Stan-morden jag läste, en mycket bra deckare. Sommaren som kommer ska jag tillbringa massor av timmar på vår egen altan med böcker och tidningar i långa rader!

Jag har läst ganska mycket på sista tiden och jag njuter så av det. Jag har väl inte hunnit plöja så värst många böcker, men har i alla fall tagit mig mer tid än vanligt till läsningen. Här är några böcker jag läst eller påbörjat, inga recensioner utan bara några rader om vad jag tycker om dom:

Mrs Dalloway av Virginia Woolf: Njae, här läste jag bara drygt trettio sidor innan jag lade jag den åt sidan. Tanken är att jag ska ta mig igenom den, men vi får väl se om jag lyckas. Jag kan inte exakt peka på vad det beror på att jag inte lyckas fånga mitt intresse, kanske är den helt enkelt aptrist? Nåväl, omslaget är vackert och den är ett smycke på mitt sängbord oavsett innehåll.

Frostnätter av Arnaldur Indridasson: Jag har läst flera deckare av Indridasson och jag har älskat dom alla. Denna var inget undantag, den kanske till och med är hans bästa bok hittills?

Igelkottens elegans av Muriel Barbery: Väldigt fransk och väldigt charmig. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva denna bok om livet i ett flerfamiljshus i ett fint kvarter i Paris. Men den är kultur och filosofi i en salig blandning utan att det blir tungt. Den är både lättläst och underhållande, frågan är om den är bra?

En ängel vid mitt bord av Janet Frame: Över 800 sidor självbiografi (tre böcker som samlats i en volym) av en känd Nyzeeländsk författare, och jag har hittills läst 300 sidor. Förvisso intressant, här får man en stor dos lokal nittonhundratalshistoria, men det är detaljer, detaljer, detaljer... Jag kan inte låta bli att undra om Janet Frame verkligen har så många detaljerade minnen från sin barndom (för det är i hennes barndom jag fortfarande befinner mig i), eller om hon har extremt bra fantasi? Jag läser helt enkelt denna bok i etapper. Den är för långrandig och utdragen för att läsa i ett sträck, men uppdelad i små doser ska det nog gå bra. För jag är tillräckligt nyfiken på hennes liv för att inte vilja lägga boken ifrån mig.

Mordet i Eiffeltornet av Claude Izner: Franskt så det förslår i denna 1800-talsdeckare. Den satte inga djupare spår i mitt bokläsarhjärta men var ganska underhållande att läsa.

Gamla synder av Elizabeth George: Jag är ju en riktig deckarälskare, men har aldrig tidigare läst någon av denna författare. Jag slog till och köpte ett par böcker av henne på rea, och denna har i alla fall börjat bra. Den utspelar sig på ett skotskt herrgårdspensionat och det är brittiskt så det förslår. Jag läser vidare!

Det var lite om vad jag har ägnat fritiden åt på sistone! Jag har ytterligare ett femtontal böcker som ligger och väntar på att bli lästa, så jag ska nog inte ha några fritidsproblem kommande månader heller.

2 kommentarer:

 1. Det där såg skönt ut. Tänkte om ni hade fått så där mycket vår redan i Valbo...

  I sommar får du sitta på er altan och lyfta på fötterna för alla ormar som ringlar runt där:-)

  SvaraRadera
 2. Hej Elin!
  Ett sånt trevligt bokinlägg! Kul med dina recensioner! Fanns en och annan som jag blev sugen på att läsa. Läste en del av en Janet Frame bok för några år sedan men körde fast.
  Är just nu på "ön" men lägger inte ut det på bloggen förrän efteråt. Makens önskemål, bara att följa! Njuter maximalt!!!
  Ha en bra vecka!
  Kram Anna

  SvaraRadera