torsdag 5 april 2012

SKÄRTORSDAGSMIDDAG



Jag ska jobba hela påskhelgen och resten av familjen har andra planer och aktiviteter, så detta är den enda kväll vi har möjlighet att fira någon sorts påsk tillsammans. Barnen har visserligen fullt upp med sina kompisar, men en snabb middag hann dom i alla fall äta med mamma och pappa innan dom drog ut igen. 



Kvällens förrätt bestod av rårakor med pepparlax och creme fraiche. Jättegott verkligen och jag ångrade nästan att jag bara gjorde det till förrätt, jag hade gärna ätit en stor portion av detta!



Till huvudrätt blev det helstekt kyckling med färska wokade grönsaker (sparris, blomkål, gul paprika, gul lök, vitlök och plommontomater) och en sås gjord på skyn från kycklingen. Jag kryddade kycklingarna (två st) genom att blanda 150 g smör med rikligt med hackad färsk timjan, en riven vitlöksklyfta, rivet skal från en citron, torkad dragon, torkad basilika, salt och vitpeppar. Jag skar små hål i skinnet på kycklingen både över brösten och låren och petade in det mesta av röran under skinnet. Sedan smorde jag in kycklingarna med den röra som blev över. Runtom i ugnsformen la jag citron- och vitlöksklyftor, samt hällde på ett par deciliter vitt vin. Stekte i ugnen i 175° i ca 70 minuter.

Såsen gjorde jag genom att sila skyn från kycklingen och låta den reducera till ungefär hälften i en kastrull. Tillsatte lite creme fraiche och lät tjockna.



Det här vinet var en riktig fullträff till huvudrätten, det kan verkligen rekommenderas. En perfekt kombination med kycklingen och dess kryddning, med såsen och sparrisen... Mmmm!


Nu ska jag återgå till TVn. Mitt kära Brynäs är ju redan klara för SM-final, men nu ska se vilka dom ska få möta. AIK eller Skellefteå... Återstår att se om det avgörs redan i kväll eller om det dröjer till på lördag.

Jag önskar er alla en fin påskhelg, hoppas att ni får ta det lugnt och äta massor av god mat. Min plan är att titta in här mellan nattpass och dagsovande, jag kommer åtminstone att titta in hos ER!


3 kommentarer:

  1. Raraste Elin, vad gott det ser ut!

    Jag tänker alltid speciellt på alla som arbetar skift och där det inte är givet att vara ledig när det är röda dagar eller helg. Ni är fantastiska!

    Glad Påsk och varma kramar från Lotta

    SvaraRadera
  2. Det där såg VERKLIGEN super smarrigt ut!
    Och tack för att du la ut receptet. Måste pröva det en dag. =o)
    Tusen tack för kommentarer inne hos mig oxå. Tiden räcker inte alltid till att kommentera inne hos alla mina favorit bloggar, men jag läser de flesta inläggen i alla fall. =o)
    Hoppas ni får en riktigt fin påskhelg!
    kramar

    SvaraRadera
  3. Hej Elin!
    Jag har just visat mannen fotona från er smarriga middag! Du är en hejare i köket! Hoppas du ska få en bra jobbhelg! Jag jobbade förr en hel del oregelbunden tid och röda dagar och jag minns att stämningen alltid var speciell på dessa dagar på jobbet. En annan samhörighet och helgkänsla trots jobb. Mysigt helt enkelt och lite extra omtanke om varandra!
    Må så gott! Här skiner solen nu på morgonen och vi ska strax ut i trädgården.
    Stor kram Anna

    SvaraRadera