onsdag 11 januari 2012

GRÖNSAKSGRATÄNG MED FETA








Detta måste ni prova, en jättegod grönsaksgratäng med fetaost. Receptet kommer från en av Ulrica Davidssons böcker och jag kommer definitivt att göra denna paj fler gånger. Vi hade kött och kantarellsås till, men den kan även ätas som ensamrätt med en god sallad.


Grönsaksgratäng med feta


1 aubergine
1 squash
2 vitlöksklyftor
smör
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
salt och svartpeppar
300 g fetaost
3 ägg
1 dl grädde


Sätt ugnen på 200 grader. Skär aubergine och squash i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
Fördela ett lager aubergine i botten av en smord form med avtagbar kant. Lägg på lite vitlök, oregano, basilika, salt och peppar. Smula 1/3 av fetaosten över. Lägg på ett lager med squash och toppa med samma ingredienser. Varva aubergine, squash, vitlök, kryddor och fetaost. Avsluta med ost på toppen.
Blanda ägg och grädde i en skål och häll över pajen. Gratinera i ca 20 minuter (min blev inte klar förrän efter 35 minuter), känn med sticka att grönsakerna mjuknat.
Låt pajen svalna en del innan du skär upp den med en mycket vass kniv.



11 kommentarer:

  1. Elin, det ser härligt gott ut!

    Jag ska testa nya saker MINST en gång i veckan!

    Detta är defintivt en av de saker jag ska testa!

    Tack!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Psssssst....du har en utmärkelse hos mig :) Välkommen in!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Mums Elin! Låter super gott! Det ska jag prova! Tack för trevlig kommentar inne hos mig! De värmer som alltid!! Just kört hem från Österlen under en klar stjärnhimmel mellan fält och åkermark. Vackert! Lilleman och jag har hälsat på mina föräldrar. Vi fick semlor;-) Då de snart lämnar Sverige för Mallorca passar de på att äta semlor innan. Inte mig emot!!
    Skönt med några lediga dagar! Förstår att du njuter!
    Stor kram Anna

    SvaraRadera
  4. Så gott det ser ut. Jag blir hungrig! Du vet att jag är ett stort fan av allt du lagar och bakar, för det ser så gott ut.

    Jag vill testa!

    Kramar!

    SvaraRadera
  5. Vilken trevlig blogg!
    Dig vill jag följa, har lagt till dig i min blogg! :)

    SvaraRadera
  6. Mm tror jag ska testa den faktiskt!
    Ser riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  7. Ps. Bloggkärlek till dig!

    Din blogg är så bra, så härlig att läsa.

    Min alldeles egna award till dig: <3 <3 <3

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Åh, du milde! Det måste prövas mycket snart. =o)
    Önskar jag hade ingredienserna hemma nu.
    Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
  9. Anna, att prova en ny sak i veckan låter toppen! Kan verkligen rekommendera denna gratäng, så himla god! Tack snälla du för awarden, inlägg kommer!!

    Anna, klar stjärnhimmel och semlor låter toppen!

    Lotta, tack snälla snälla du!

    Margita, tack för att du hittade hit, har kikat in hos dig nu och lämnat några ord!

    Jenny och Tine, ja prova! Otroligt gott, tror att jag gör den som ensamrätt nästa gång.

    Kram till er alla!

    SvaraRadera
  10. Oj, vad den gratängen var god!! Tyvärr visade det sig att min form läckte så jag fick snabbt som 17 tippa över det i en vanlig ugnsform så vi fick inte sådär fina 'tårtbitar'... Men gott var det!

    Jag gillar verkligen dina recept, Elin, jag har lagat många av dem. Jag vet att de funkar och att det blir jättegott! Blogga gärna mera när du lagat något du gillade.

    Massor av kramar

    SvaraRadera
  11. Helene, vad roligt att du brukar laga mina recept! Jag lovar att försöka lägga ut mer mat på bloggen, det är ju så roligt när man hittar något guldkorn. Men sedan är det tyvärr inte alltid jag orkar ta fram kameran och dokumentera...

    Jag har också en sådan form som läcker, det är så irriterande! Jag brukar linda in hela formen i aluminiumfolie på utsidan så kan jag i alla fall använda den.

    Kram kram, ses om några månader! :)

    SvaraRadera