tisdag 7 februari 2012

KLUVEN






Här är den, boken jag inte kan bestämma mig för om den är jättebra eller bara alldeles fruktansvärd. Egentligen är den ju både ock. Boken om den nioåriga flickan Batuk -som säljs av sin familj och får arbeta som prostituerad på "burarnas gata" i Mumbai- är vackert skriven och går rakt in i hjärtat, men med tanke på ämnet är det ju ofrånkomligt att man förfasas och mår illa när man läser. Barnprostitution är nog det här i världen som gör mig allra mest upprörd, och att läsa denna bok som är så grafisk och rättfram gjorde mig mycket illa till mods. 

Kanske är boken alltför detaljerad, även om det säkert finns en tanke bakom detta. Men trots allt elände och trots allt det hemska, så kan jag någonstans tycka att det inte beskrivs i tillräckligt hemska ordalag. Jag vet inte om det är jag som är petig, men jag tycker att Batuks situation (denna bok är skriven som hennes dagbok) inte framställs som tillräckligt negativ. Å andra sidan har hon ju arbetat som prostituerad sedan nio års ålder, och då blir man självklart härdad. Hon vet ju inget annat, för henne är det vardag att tillfredsställa tio män per dag, sju dagar i veckan, 365 dagar per år, i sin lilla bur på den smutsiga gatan i Mumbai. Som ni förstår är jag kluven. Det kommer att ta tid att smälta denna historia, och jag vet inte om jag vill rekommendera eller avråda er från att läsa boken. Jag funderar vidare och försöker att smälta intrycken. 


7 kommentarer:

 1. Jag förstår nu varför du är kluven! Mycket tungt ämne och enormt känsloladdat när det handlar om barn som far illa. Det gör ont såklart. Författarens ord och röst är så viktigt för hur det beskrivs och uppfattas.

  Vilken fin måndag du hade, med din blåa vackra kudde! Jag är också förtjust i blåbärsblått.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Uscha... jag tror jag hoppar över att läsa den. Jag är så blödig när det gäller barn som far illa. Kan inte fatta och förstå hur vuxna människor kan göra så mot små stackars flickor!

  SvaraRadera
 3. Hej Elin!
  Skönt om snövädret lugnat ner sig uppe hos er.
  Puh, vilken bok du tagit dig igenom. Jag tror inte jag vill läsa den. Den låter för hemsk helt enkelt. Samtidigt är det förstås genom att ta del av en bok som denna som får oss att reagera och handla i syfte att stoppa att historien upprepas. Det låter som att det kommer ta ett tag för dig att smälta den.
  Hur lever hon idag? Finns det ngt hopp om framtiden?

  Önskar dig en fin tisdag kväll! Jag ska läsa vidare i läsvärd bok av Annika Östberg.
  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är fiktiv, men författaren som är läkare har utgått ifrån livet för en flicka (eller flera) han stött på under sitt arbete i dessa kvarter.

   Radera
 4. Alltså, det låter som en gripande bok, men väldigt magstark.
  Är inte det en bra bok dock? Om den får dig att starta diskussioner och en bok som får dig att tänka så mycket, då är det väl en bra bok?
  Bara en tanke. =o)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den är bra på många sätt, men jag tycker fortfarande att författaren ibland inte använder tillräckligt hårda ord och fördömanden i sina beskrivningar. Men det finns självklart en tanke bakom det, eftersom det är flickan Batuks egna ord boken igenom, och hon är ju bara ett barn.

   Radera
 5. Hej Elin!

  Boken som du läser låter väldigt intressant. Jag har svårt att läsa om barn som far illa men kan inte låta bli ändå. Man behöver skaffa kunskap känner jag även om det inte är en verklighetsbaserad bok. (kanske det är i detta fallet). För hur som helst existerar det i verkligheten och det är sååå skrämmande.

  Jag skriver upp boken på min lista över böcker jag vill läsa :)

  Ha en superfin dag Elin!

  Kram Anna

  SvaraRadera