söndag 4 december 2011

GODIS OCH MAT





Här är en variant på rödbetssallad som vi åt till kvällens middag. Det enda jag tog kort på var just salladen, sedan kom jag av mig och glömde att fota resten. Men jag kan berätta att vi hade ett litet minijulbord bestående av västerbottenssill, bröd, julskinka och grönkålspaj med valnötter. Och för barnens skull hade jag kompletterat med köttbullar, prinskorv och potatis, det hör till.

Grönkålspajen var otroligt god (fungerar både som ensamrätt och som tillbehör), så den ska jag göra snart igen och dela med mig av. Jag kommer dock att göra en liten förändring av ursprungsreceptet.

Receptet på rödbetssalladen kommer från boken Monikas Jul och lyder som följer.


Rödbetssallad med granatäpple


7-8 färska rödbetor
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 granatäpplen (jag använde 1 och det räckte väl)
1 rödlök (den glömde jag!)
2 dl hackad persilja


Dressing:
1 citron, saften
0,5 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar


Koka rödbetorna med buljongtärningen. Låt svalna något, skala under rinnande vatten och hacka dem grovt. Halvera och kärna ur granatäpplena. Skala och hacka rödlöken och hacka persiljan. Blanda samman allt i en skål. 


Vispa ihop citronsaft och olivolja, smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över rödbetorna och blanda runt. 








Monikas Jul är för övrigt en av mina absoluta favoritkokböcker. Den är fylld av julinspiration och fina, användbara recept på både mat, dryck och sötsaker.

Vi har ägnat dagen åt att göra julgodis tillsammans med goda vänner, en tradition vi har och som vi lyckas få till så gott som varje år. Vissa år är ambitionerna högre, andra år något lägre. Idag blev det knäck, chokladkola, vit chokladtryffel med lime samt chokladfudge. Som en liten bonus hade vi även storproduktion av mandelmassefigurer i olika former och färger. Vi har haft en jättemysig dag med en massa skratt och lite bus, och massor av gott att äta så klart. Det hör ju till!


4 kommentarer:

  1. Så vacker din rödbetssallad är. Jag gillar att prova nya rätter. I helgen gjorde jag en annorlunda rödkål och den uppskattades på julbordet. Jag har oftast varit den traditionella julmaten trogen men på senare år testat nya saker.

    Så trevligt dt låter med att göra julgodis med vänner! En sådan tradition vill jag också ha!!!

    Ha en fin dag! Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Hej Elin!
    Så mysigt det låter med gemensam pysseldag! Rödbetssallad låter mumsigt! Jag inväntar ivrigt grönskålspajrecept!
    Här har det varit lite blogg paus. Ibland tryter inspirationen i kombination med tidsbrist.
    I lördags var det citydag i Köpenhamn med vänner. Super mysigt!
    Önskar dig en fin måndag kväll! Jag har nyss läst ut en mkt intressant bok som jag ska försöka recensera ikväll.
    Stor kram Anna

    SvaraRadera
  3. Mums, det såg hur gott ut som helst. O jag skriver som Anna, ser fram till receptet på pajen c",)

    Klem anna

    SvaraRadera
  4. Kommentarer från tre Annor på red, så roligt! :)

    Anna, visst är det roligt att prova nya recept! Vår tradition att göra julgodis tillsammans med vänner är något jag verkligen uppskattar, det är faktiskt en av de stora höjdpunkterna i december.

    Anna, nu finns pajreceptet på plats! Ibland varken orkar man eller hinner med sin blogg, så är det för oss alla. Men jag uppskattar verkligen när det kommer inlägg hos dig, ser verkligen fram emot bokrecensionen. Köpenhamn låter ljuvligt...

    Anna, nu finns receptet! :)

    Kram till alla underbara Annor!

    SvaraRadera