måndag 5 december 2011

GRÖN JULPAJ








Jag missade att fota det mesta av maten igår, men kvällens rester lyckades jag i alla fall fånga på bild. Här är den alltså, grönkålspajen som var precis så god som jag vill att en tillbehörspaj ska vara. Inspirationen till pajen kommer från boken Monikas Jul, jag hoppade dock över pajskalet och gjorde istället mer äggstanning. Här är receptet som jag gjorde det.


Grönkålspaj


250 g färsk grönkål
3 rödlökar
smör
salt och nymalen svartpeppar
2 dl riven cheddarost
5 ägg
4 dl vispgrädde
valnötter


Grovhacka grönkålen och koka den i lätt saltat vatten i några minuter, låt rinna av. Skala, skiva och fräs löken i smör på låg värme, tillsätt grönkålen i ett par minuter. Salta och peppra. 


Vispa ihop äggstanningen. Lägg kålblandningen och osten i smord pajform, slå över äggstanningen. Strö över valnötterna, grädda i 200° i ca 25 minuter. 


Servera pajen som vegetarisk ensamrätt med en sallad, eller som tillbehör på julbordet.




Pajen är fantastiskt god, men nästa gång väljer jag nog västerbottensost istället för cheddar, jag skulle helt enkelt föredra lite mer sting och smak.


4 kommentarer:

  1. Jag är en pajälskare både matpajer och bärpajer!

    Denna ser hur go ut som helst! Tack för receptet.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Hej kompisar, här har ni en pajälskare till. Allt nästan går ner. Din paj Elin ser helt underbart god ut. Tack för receptet hälsar jag med.


    Kramar!

    SvaraRadera
  3. God morgon från Skåneland!
    Jag ansluter mig glatt till pajklubben! Mums, vad den ser fin ut! Den ska jag absolut prova! Följer ditt råd och stingar till det med västerbottenost.
    Önskar dig en fin dag Elin!
    Nu väntar frukost med sonen.
    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Hej igen!
    Skulle handla grönkål idag för att prova pajreceptet du delade med dig av. Då var den slut... Får testa annan dag!
    Kram, kram!

    SvaraRadera