fredag 8 maj 2009

Fredagsmiddag



Resten av familjen sa "blääää" (Klara), "jag har ont i magen" (Emil), eller helt enkelt ingenting (Niklas).... Själv tyckte jag att det var otroligt gott, en riktig festmåltid! Man får vara glad för det lilla.

Järpar med diverse grönsaker och sås blev det ikväll. Jag lagade till middagen med ett glas NZ pinot gris i handen och bra musik i bakgrunden så det var inte helt bortkastad tid i alla fall. Och som sagt, jag tycker att det var jättejättegott!

Här kommer recepten, på ett ungefär. Beräknade för fyra personer sisådär.

Färsjärpar
300 g nötfärs
300 g fläskfärs
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 riven gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
salt
vitpeppar

Blanda allt, forma till avlånga järpar. Stek runtom i smör i en stekpanna. Håll varma tills resten av tillbehören är klara.


Auberginesalsa
1 aubergine
mycket rapsolja
salt
peppar
saft från en halv citron
2 tsk balsamvinäger
1 tsk sambal oelek
färsk timjan
1 hackad tomat

Tärna auberginen och bryn i olja i en stekpanna, det behövs ganska mycket olja. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i sisådär 5 minuter. 


Sparris
Mängden beror på hur många man äter, till oss gick det åt två knippen (då åt jag upp 1,5 knippe). Låt dom fräsa mjuka i några minuter i rejält med smält smör i en stekpanna. Salta och mal över lite svartpeppar. 


Vitlökssås
1 burk Creme Fraiche
2 vitlöksklyftor
salt
vitpeppar

Riv ner vitlöken i Creme Fraichen. Salta och peppra efter behag (kanske inte så mycket som farbror Melker).

Jag stekte även lite haricot verts samt serverade oliver och marinerad fetaost till. Oliverna och osten bara till mig dock, jag misstänkte att resten av familjen inte skulle uppskatta dom tillbehören. Med rätta skulle det visa sig, dom uppskattade inte resten av middagen heller. Men så kan det vara ibland. Ingen skada skedd, jag är i alla fall mätt, nöjd och glad!

4 kommentarer:

  1. Låter som en toppenmeny! Jag hade gladeligen slukat ALLT på den tallriken. Så det så! Fetaooost...mumma!

    SvaraRadera
  2. Tack sis, jag får väl bjuda dej på det här nån gång då! Godnattkram!

    SvaraRadera
  3. Visst är det kul att laga lite mer avancerade maträtter till en familj som vet hur man uppskattar den?
    Det ser gott ut men jag vet att det inte är någon idé att laga det, det blir för mycket för en person!:-) Kan redan nu höra Eila och Emma säga "vad äckligt"...

    Kram: Sonja

    SvaraRadera
  4. Särskilt avancerat var det ju inte, snarare ganska snabbt att laga. Måste ändå ge barnen lite credit, det är ytterst sällan dom klagar på maten och dom är inte särskilt rädda för att prova saker. Men alla kan inte gilla allt alla gånger. Järparna, bönorna, sparrisen och såsen gick i alla fall hem hos Emil (tills han fick ont i magen), och Klara åt järpar med sås.

    SvaraRadera