tisdag 20 september 2011

GAMLA STANNär jag åker till Stockholm hamnar jag alltid i Gamla Stan. Om så bara för en liten stund, för att promenera omkring på de smala gatorna och drömma mig bort. Känna historiens vingslag och fundera över människor som har gått på dessa gator genom århundradena. Dra lite lätt med handen över en vacker husfasad eller en kullersten i en trång gränd. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det som finns bevarat från gamla tider, kan nästan bli lite rörd när jag tänker på allt som har hänt i denna stadsdel.

Jag älskar att läsa historiska romaner och drömma mig tillbaka i tiden. Tänk om jag hade en tidsmaskin och kunde få åka fram och tillbaka i tiden "på riktigt!" Känna dofter (på gott och ont), höra människor prata, bara sitta någonstans i ett hörn och studera vardagslivet i olika århundraden. Men tills vidare nöjer jag mig med böcker och härliga utflykter, det räcker långt.


5 kommentarer:

 1. Fina bilder Elin och jag förstår dig. Själv hamnar jag alltid också i Gamla Stan då jag besöker huvudstaden. För även om det finns mycket tingel tangel i Gamla Stan så finns det ju också så mycket fint. Både vad det gäller butiker, byggnader, restauranger, caféer och annat. Och precis som du säger så innehåller Gamla Stan så mycket historia och nog kan man känna historiens vingslag när man vandrar gatorna fram.

  Ja, visst hade det varit häftigt om man hade kunnat resa tillbaka i tiden bara för en dag. Men böckernas värld är verkligen inget dumt alternativt. Dessutom ett väldigt billigt sätt att resa. ;)

  Ta hand om dig Elin och ha en fin vecka

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Hej Elin!
  Härliga Gamla Stan bilder! Ja det är verkligen en unik plats! Tänk att det en gång var det som var "city" och strax utanför väntade landsbygd! Ganska häftig tanke! Har en favoritbutik i Gamla stan -Bortom bergen på Österlånggatan.
  Ha en fin tisdag kväll!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. O tänka sig bort, hur var det här i gamla dagar...egentligen? Lukt, utseende, folkliv...kela paketet!
  Âr inte ofta i Sthlm men gilla verkligen Gamla stan!

  Klem Anna

  SvaraRadera
 4. Gamla stan är en pärla! Känner samma sak som du inför platser utav historiskt värde. Stockholms doft lär inte ha varit någon trevlig doft att uppleva innan sophanteringen förbättrades och toaletterna uppfanns. Men... jag skulle gärna gå förbi ett trevligt litet kringelbageri, eller gå längs en liten mörk gränd upplyst av handtända lyktor, höra skratt och slagsmål från tavernan eller hovslagen från hästarna.
  Brända mandlar eller kanderade äpplen från torget vore heller inte fel.
  Vill dit och fantisera ihop något!

  SvaraRadera
 5. Precis som jag. Jag älskar gamla delar av städer, speciellt Gamla Stan är ju så fantastiskt vackert.
  Och jag älskar historiska noveller. Ken Follets böcker The Pillar of the Earth och uppföljaren är helt fantastiska, och svenska historiska böcker oxå.
  Ha en underbar helg!

  SvaraRadera