tisdag 2 augusti 2011

PÅ VÅRT SOFFBORD

Så här ser det ut på vårt soffbord i kväll. Ovanligt få prylar för att vara hemma hos oss, det märks att jag varit så gott som ensam hemma i ett par dagar. I vanliga fall brukar här ligga ett stort antal fjärrkontroller, kontroller till tv-spelet, glasspapper, brödsmulor, pennor, ritpapper... Och då har jag bara räknat upp det som ligger PÅ bordet, inte det som skräpar på hyllan under. Saknar man något här hemma kan det oftast finnas på just soffbordet.

I kväll har jag läst ut Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs, en bok jag verkligen gillade. En fantastiskt fin skildring av Stockholm, särskilt i första kapitlet där jag riktigt förundrades över författarens förmåga att beskriva och förmedla en bit av Stockholms själ. Mycket, mycket vackert! I denna bok får vi följa ett kompisgäng i Stockholm i början av 2000-talet. Dels på ett personligt plan vad gäller vänskap, kärlek och saker som händer i deras privata liv, men även i relation till sådant som händer i Sverige och övriga världen under samma period. Terrordåden den elfte september, mordet på Anna Lindh, USAs invasion av Irak... Jag uppskattar att det inte bara är en fiktiv roman, utan att jag tas tillbaka och minns sådant som hänt, jag får fundera över vad jag själv gjorde och hur jag reagerade i dessa situationer. Boken är den första i en triologi, och jag ser fram emot att få läsa nästa bok om dessa sex vänner och deras liv. Jag har inte koll på när nästa bok kommer ut, men förshoppningsvis dröjer det inte alltför länge.

Härom dagen fick jag Postcard Killers av Liza Marklund & James Patterson av min svägerska, och den får bli nästa bokprojekt för min del. Jag ser fram emot att få sätta tänderna i den så snart jag avslutat detta blogginlägg samt gjort en kopp te. Det ska bli roligt med en deckare igen!

5 kommentarer:

 1. Hej! Måste diskutera lite böcker. :)
  Jag läste Postcard killers efter att mamma lämnade kvar den här i feb. Tyckte den var ganska blaha - typisk kiosklitteratur...
  Jag läser "Älskade krig" av Johanna Hildebrand. Fick den av en svensk kompis som flyttade till Norge för ett par veckor sedan. Den är rätt bra faktiskt.
  Har du och/eller Emil läst Hungerspelen (The hunger games)? Om inte tror jag att ni ska göra det! Jag har precis köpt den till Eliots födelsedag men väntar otåligt på att läsa den själv! Det är den första i en trilogiFolk pratar mycket om den och jag är otroligt nyfiken! Filmen kommer i mars. Om du inte känner till den, gå ut och kolla på nätet.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Attans, blev avbruten och råkade skicka!!
  Skulle skriva att det är en trilogi för ungdomar men att väldigt många vuxna tydligen läser den också.

  SvaraRadera
 3. Då vet jag vad jag ska beställa för böcker! Det är extra härligt att få svenska tidningar och böcker när man bor utomlands. Nu längtar jag!

  Jag har också kokat mig en kopp te och ska krypa i säng snart. Det är roligare att läsa fina bloggar än att fixa i ordning för morgondagen.

  Trevligt med boktips, tack!

  SvaraRadera
 4. Det soffbordet ser väldans städat ut, tycker jag!

  SvaraRadera
 5. Helene, tack för tips om Hungerspelen! Ingen idé att köpa dom åt Emil som bokstrejkar sedan nåt år tillbaka, men jag kan mycket väl tänka mig att läsa böckerna själv. Jag har just läst ut Postcard Killers och är mer eller mindre beredd att hålla med dig.
  Kram!

  Lotta, visst är det ljuvligt att få paket med tidningar, böcker och godis och annat när man bor utomlands! Mina föräldrar skämde verkligen bort oss och skickade stora paket ett par gånger per år när vi bodde i NZ, det var som julafton varje gång vi fick slita upp alla godsaker och presenter!
  Kram!

  SvaraRadera