onsdag 10 augusti 2011

JÄRPAR OCH GRATÄNG





Här är gårdagens middag som faktiskt blev väldigt god. Jag gick inte efter något recept utan snodde bara ihop detta på känn. Men här kommer ingredienserna och ungefärliga mängder i alla fall.


Järpar


500 g nötfärs
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 riven gul lök
1-2 rivna vitlöksklyftor
Salt
Vitpeppar
Spiskummin


Blanda alla ingredienser (rikligt med spiskummin är gott!). Forma avlånga järpar och stek i smör på medelvärme tills dom är klara. Extra goda skulle dom nog bli av att grillas på spett över kolbädd, så får det bli nästa gång.




Broccoligratäng


Broccoli
Vispgrädde
Riven västerbottensost
Salt
Vitpeppar


Här kan jag inte ange några mängder men det är bara att lägga broccolin i en ugnsform, salta och peppra, hälla över grädde och rikligt med ost. Grädda i ca 200° tills broccolin är lagom mjuk och gratängen fått färg. Ju mer västerbottensost desto "vuxnare" smak.




Ugnsstekta tomater


Halvera plommontomater (eller vilka andra tomater som helst) och lägg i en ugnsform med snittsidan uppåt. Strö över flingsalt och olivolja samt någon god färsk eller torkad krydda. Jag strimlade över lite färsk mynta. Låt stå i ugnen i några minuter tills tomaterna är genomvarma



3 kommentarer:

  1. Ska Så absolut lagas en dag!!
    Såg otroligt gott ut o jag gillar den "vuxna" smaken ;o)

    Klem Anna

    SvaraRadera
  2. Mmm, vad gott det ser ut! Det får vi absolut testa här hemma en dag. Järpar är sååå gott! Tack för att du delar med dig!

    Ta hand om dig Elin och ha en fin dag!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Hej där!
    Broccoligratängen ska lagas här ngn dag! Mums så gott det låter! Jag äter inte kött men det gör mina pojkar. Så kanske lagar jag järparna åt dem!! Här väntar en dagstur till Köpernhamn imorgon! Hoppas du får det super mysigt hos din syster!
    Kram Anna

    SvaraRadera