söndag 28 augusti 2011

SNABBA TEKAKOR


Jag har ju skrivit om mina Hembakat-magasin, och nu har jag faktiskt kommit igång att baka lite ur dom. Dock har jag inte gjort vare sig kakor, tårtor eller bakelser, utan ett matbröd. Receptet är så enkelt och gott att jag faktiskt har bakat dessa bröd två gånger denna vecka.


Snabba tekakor

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 msk honung (jag tog sirap)
1/2 tsk salt (jag tog 1 tsk)
10 dl vetemjöl



Smula jästen i degbunken. Smält smöret och värm med mjölken till fingervarmt. Blanda med jästen, saltet och honungen/sirapen. Arbeta ner mjölet med trägaffel eller slev, man behöver inte röra särskilt mycket. Degen ska bli ganska lös. Låt jäsa i ca 30 minuter.


Smörj en långpanna eller täck den med bakplåtspapper. Häll ut degen i pannan och strö över mjöl. Tryck ut degen med händerna. Skåra kakan till 12 rutor och låt jäsa medan ugnen blir varm.  
Grädda i 175° ca 20 minuter. 



Sedan är det bara att äta och njuta! Om jag får välja ska bröden ätas nybakade och varma, 
med massor av Bregott och smakrik ost.


7 kommentarer:

  1. Mmm ser både enkelt och gott ut!

    SvaraRadera
  2. Elin! Nybakat bröd är bland det bästa jag vet. Det ska vara Bregott och god ost till...mums! Jättemums! Kan tänka mig vad gott det doftar i köket också. Gillar handduken och lilla brickan i bakgrunden!

    Kram och ha en fin början på veckan

    Lotta

    SvaraRadera
  3. Så gott det ser ut Elin! :) Tack för receptet, detta ska jag minsann ta och testa nu i veckan. Jag älskar goda OCH lättbakade bröd. :)

    Jag har bläddrat fram och tillbaka i det nya numret de senaste dagarna och jag vill göra ALLT. På en och samma gång. ;) De är rent livsfarliga de där tidningarna. ;)

    Ha en fin vecka Elin!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. God morgon Elin!
    Vilket härligt bröd! Mums! Ser så gott ut! Det ska jag ta och testa! Tack för att du delar med dig till oss andra.
    Så var det ny vecka! Sista inskolningsdagarna här på dagis, går prima hittills, och senare i veckan börjar jag jobba igen. Spännande!
    Önskar dig och familjen en fin vecka!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  5. Tänk att jag fick den äran i helgen! När jag kom hem fram på småtimmarna i lördags låg där två påsar nybakat bröd på bordet! Den bästa barnvakt jag någonsin anlitat! Tack för det söta, fina syster!!!

    SvaraRadera
  6. Vad gott!
    Det här måste jag pröva en dag.
    =o)

    SvaraRadera