söndag 31 juli 2011

CHOKLADHALLONKAKA I MUFFINSFORM




Detta mina vänner bara måste ni baka! Det är gårdagskvällens dessert och receptet kommer från Lantliv Mat & Vin nr 6 2011. Det ska egentligen vara en kaka, men jag använde samma recept och hällde istället smeten i muffinsformar. Så gott att man knappt tror att det är möjligt. Ordentlig chokladsmak blandat med syrliga hallon, och lite kladdigt i mitten. Mmmmmm!


Chokladhallonkaka


200 g smör
3 dl hallon
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt hallonen och rör ut dem i smöret tills de syltar sig. Lyft sedan kastrullen från plattan.
Blanda socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner detta i smörhallonblandningen.
Rör ner ett ägg i taget. Blanda till sist i mjölet.
Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. 
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska vara på gränsen till kladdig i mitten.
Låt kallna. Pudra över lite florsocker. Servera kakan som den är eller tillsammans med en klick grädde och hallon. 
Alternativt gör som jag och fyll smeten i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 15 min, prova med sticka för att se när muffinsarna är klara. Låt svalna och spritsa över vaniljgrädde. Dekorera med hallon och något grönt.




Som ni nog har märkt är jag just nu inne i ett riktigt flow vad gäller bakning. Jag älskar att baka, men avstår ofta eftersom det ju ska ätas upp också, och man bör kanske inte äta kakor varje dag. Men nu när det är sommar och vi har mycket gäster passar jag på att utöva mitt intresse lite mer, och jag njuter verkligen. Just nu står en hallonkaka (samma recept som blåbärskakan i tidigare inlägg) och svalnar i väntan på eftermiddagens fikagäster.

Jag har även fått ordentlig fart på matlagningen, och har provat en hel del nya recept sista veckan. Men tyvärr har jag varit väldigt lat med kameran på den fronten, så jag har inga bilder att dela med mig av. Och då känns det ju inte heller lika roligt att skriva ner recepten. Men jag ska försöka skärpa mig!

Nu är det dags att duka undan i köket efter dagens brunch. Det blev hotcakes även idag, det är alltid uppskattat hos barnen och när man har gäster är det roligt att duka fram något annat än bara bröd och yoghurt.

3 kommentarer:

  1. Hej Elin!
    Härligt med bakflow! Ikväll har jag provat potatissallad receptet du tipsade om. Super gott! La till lite cashew och parmesan och serverade till lax bakad i ugn. Gott, gott!
    Ha en fin kväll!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Gillar Annas ord...bakflow! Så roligt att testa nytt, känna sig inspirerad. Goda smaker helt enkelt!

    SvaraRadera
  3. Anna, vad roligt att du använde receptet och gjorde det till ditt eget! Det är ju så det ska vara, man ska ta och ge, prova sig fram och experimentera med ingredienser. Kram!

    SvaraRadera